Στη Γερμανία, η παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας και η επιβολή προστίμων για παράνομη διακίνηση αρχείων και παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου είναι μια πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Ακόμη και η παραμικρή εμπλοκή μιας IP στη διανομή ή το κατέβασμα torrents μπορεί να επιφέρει άμεσα ένα ειδοποίηση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο email του χρήστη, καθώς και την επιβολή υψηλών προστίμων. Υπάρχουν εταιρείες που εξειδικεύονται στην παρακολούθηση των IPs που συμμετέχουν στην ανταλλαγή αρχείων και εντοπίζουν παραβάτες με μεγάλη ευκολία.
Αυτό είναι αντίστοιχο με της ειδοποιήσεις παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων που ίσως έχουν λάβει χρήστες του Starlink. Τώρα, η ίδια αυστηρή προσέγγιση αρχίζει να ισχύει και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το athinorama.gr, πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο νόμος 5179/2025 (ΦΕΚ Α΄/26/20-2-2025), ο οποίος τροποποιεί την παράγραφο 65Α του Ν. 2121/1993, αλλάζοντας τα δεδομένα στο ελληνικό διαδίκτυο. Μέχρι πρότινος, η νομοθεσία εστίαζε σε όσους παρείχαν ή διένειμαν πειρατικό υλικό, αφήνοντας τους τελικούς χρήστες σχεδόν ανεπηρέαστους, εκτός ίσως από μερικά μπλοκαρισμένα sites. Πλέον, όμως, οι κυρώσεις αγγίζουν τόσο τους διακινητές όσο και τους τελικούς χρήστες.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι κλιμακούμενα:
- Για ιδιώτες χρήστες: 750 έως 1.500 ευρώ
- Για δημόσια προβολή: 1.500 έως 3.000 ευρώ
- Για εμπορική εκμετάλλευση πειρατικού περιεχομένου: 5.000 έως 10.000 ευρώ
Επιπλέον, μέσω του dynamic blocking, καθίσταται δυνατή η άμεση απαγόρευση πρόσβασης σε παράνομες ιστοσελίδες μέσα σε 30 λεπτά από τη διαπίστωση της παράβασης.
Η επιβολή των παραπάνω μέτρων ανατίθεται σε διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, καθώς και οι αστυνομικές, λιμενικές και τελωνειακές αρχές. Μόλις διαπιστωθεί παράβαση, ενημερώνονται οι δικαιούχοι μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν τη διασύνδεση ΑΦΜ με IP διευθύνσεις, ώστε να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσους παρακολουθούν, κατεβάζουν ή διακινούν παράνομο περιεχόμενο. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς θα τεκμηριώνεται η χρήση συγκεκριμένης IP από ένα συγκεκριμένο ΑΦΜ τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η πρακτική εφαρμογή του μέτρου μένει να φανεί στην πορεία.
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η κατάσταση γίνεται πιο αυστηρή για τους χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα. Πολλοί θεωρούν πλέον τη χρήση VPN αναγκαία για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε περιεχόμενο και την αποφυγή συσχέτισης της IP τους με συγκεκριμένες διαδικτυακές δραστηριότητες.