• ΑΡΧΙΚΗ
  • Tech
  • Τα έξυπνα γυαλιά της META και η παραβίαση της ιδιωτικότητας
Components of the Ray-Ban stories, camera, speakers, buttons, LED & microphones

Τα έξυπνα γυαλιά της META και η παραβίαση της ιδιωτικότητας

Πριν 4 χρόνια ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ένα νέο καινοτόμο προϊόν. Τα γυαλιά Ray Ban Wayfarer με δύο ενσωματωμένες κάμερες και ένα μικρόφωνο. Την στιγμή της ανακοίνωσης δεν νοιάστηκε κανείς καθώς το ποιο σημαντικό πράγμα εκείνη την περίοδο ήταν η ζωντανή μετάδοση της βαρετής σου ζωής στο Instagram.

Φτάσαμε όμως στο 2024 όπου τα έξυπνα γυαλιά επανήλθαν στην επικαιρότητα κουμπωμένα με νέες λειτουργείες με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Π.χ. Πάρκαρες το αυτοκίνητο σου σε ένα γκαράζ… και πανικοβάλλεσαι καθώς δεν θυμάσαι τον αριθμό του parking. Μην αγχώνεσαι καθώς τα έξυπνα γυαλιά θυμούνται . Παρακάτω η παρουσίαση με τον Mark Zuckerberg.



Επίσης τα γυαλιά μπορούν να πραγματοποιήσουν ζωντανή μετάφραση γλωσσών, που σημαίνει ότι η μάθηση μιας νέας γλώσσας είναι χαμένος χρόνος. Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι τα γυαλιά σε βοηθάν καταλάβεις καλύτερα τον κόσμο γύρω σου. Πχ. Σε βοηθάει να καταλάβεις τη ζώο έχεις απέναντι σου.

Πολύ χρήσιμο και αβλαβής, αλλά τι και αν σου πω ότι θα ήταν εφικτό να σκανάρεις την φάτσα τυχαίων ανθρώπων στο δρόμο και να μάθεις το όνομα τους, πού μένουν, πού δουλεύουν, τι έφαγαν για μεσημεριανό και πολλά αλλά δεδομένα τα οποία δεν θα έπρεπε να ξέρεις.

Και όμως κάποιος δημιούργησε μια εφαρμογή για αυτό.

Σε αυτό το άρθρο θα σου μάθω πως να προστατεύσεις τα δεδομένα σου και πως να αποφύγεις από το να γίνεις μέρος αυτής της ακραίας τεχνολογικής εξέλιξης.


Είναι 8 Οκτωβρίου 2024 και διαβάζεις technest.gr. 


Google πριν μια δεκαετία ήταν η πρώτη που μπήκε στην αγορά των έξυπνων γυαλιών. Αλλά έκαναν ένα τρομερό λάθος με τον σχεδιασμός τους. Ο τελικός χρήστης έμοιαζε με περιφερόμενη certified cringιά. Βλ φωτο. 

A_Google_Glass_wearer Γυαλιά
By Loïc Le Meur – Flickr: Loïc Le Meur on Google Glass, CC BY 2.0, wikimedia.org Γυαλιά


Όπως για όλα τα προϊόντα που προσφέρει η META ο Zuck έκλεψε την ιδέα, βγάζοντας την cringιαρικη ενέργεια από πάνω τους και φτιάχνοντας ένα cool προϊόν. Επίσης συνεργάστηκε και με την Ray-Ban για να κάνουν τα γυαλιά να φαίνονται όσο πιο κανονικά γίνεται.

Meta ray ban glasses
By cavebear42 – Own work, CC BY-SA 4.0, wikimedia.org


Τώρα, οι έξυπνη άνθρωποι δεν φοράνε έξυπνα γυαλιά αλλά σαν σωστός καπιταλιστής τα αγόρασα για 299 ευρώ και είναι ότι καλύτερο. Πλέον μπορώ και παραβιάζω την ιδιωτικότατα διάφορων npc που εμφανίζονται την ζωή μου. Mπορώ να πιάσω συζήτηση με τον κάθε τυχαίο τόσο άνετα καθώς ξέρω τα πάντα για αυτον. Το όνομα τους, που δουλεύουν, τι τρώνε και τα λοιπά.

Οκ, κόβω την πλακά και σας βάζω παρακάτω μια υποθετική ιδέα για το πως όντως είναι εφικτό να γίνει αυτό σύμφωνα με τους δύο φοιτητές Nguyen and Caine Ardayfio.


Και αυτό που είδατε είναι όντως εφικτό με την χρήση μιας εφαρμογής με ονομασία I-XRAY.
Η οποία λειτουργεί αυτόματα στο could με facial recognition software, llms και δημοσιές πληροφορίες που υπάρχουν online. Ευτυχώς όμως η εφαρμογή δεν έχει δημιουργηθεί για δημόσια χρήση αλλά για ιδιωτική χρήση σύμφωνα τους Nguyen and Caine Ardayfio με σκοπό να παρουσιάσουν τις ακραίες παραβιάσεις στα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να επιφέρει αυτή η τεχνολογία.

Οι πληροφορίες που μας παρέχούν οι φοιτητές για το πως δουλεύει είναι λίγες για προφανείς λόγους. Αλλά μπορώ να εικαστώ τις τεχνολογίες και να φτιάξω ένα δικό μου πρόγραμμα ανάλογών δυνατοτήτων.

Να πώς θα το έφτιαχνα:


Τα γυαλιά θα μεταφέρουν live την εικόνα που βλέπω σε έναν server. Tο πρώτο βήμα θα είναι να ανιχνεύσεις ένα πρόσωπο. Υπάρχουν άπειρα open-source  μοντέλα για να το πετύχεις αυτό, που σου δίνουν συντεταγμένες για όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου σε μια εικόνα. Αλλά αυτά τα μοντέλα δεν θα σου πουν σε ποιον ανήκει το πρόσωπο.

Για αυτό πάμε στο δεύτερο βήμα, ένα reverse image search με εργαλεία όπως το Pim Eyes ή το Face Check ID. Αυτές οι τεχνολογίες είναι κάπως αμφιλεγόμενες, γιατί συχνά έχουν φωτογραφίες ατόμων χωρίς την άδειά τους, και λατρεύονται από stalkers και creeps. Αν έχεις ανεβάσει φωτό σου στο ίντερνετ, κατά πάσα πιθανότητα είσαι εκεί μέσα.

Αφού βρούμε όνομα για το πρόσωπο, πάμε στο τρίτο βήμα, χρησιμοποιώντας άλλα αμφιλεγόμενα εργαλεία, όπως το Fast People Search ή το Instant Checkmate, για να μας δώσουν πληροφορίες που δεν πρέπει να έχουμε, όπως ημερομηνία γέννησης, τηλέφωνα, διευθύνσεις και συγγενείς του ατόμου που ψάχνουμε.

Και πάμε στο τέταρτο βήμα, να κάνουμε ένα πιο γενικό ψάξιμο στο web χρησιμοποιώντας web scrapers ή APIs για να βρούμε προφίλ LinkedIn, Twitter και άλλα social, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του καινούργιου κολλητού μας.

Είναι πολλές οι πληροφορίες, οπότε φτάνουμε στο πέμπτο βήμα, όπου χρησιμοποιούμε ένα large language model, όπως το Llama, για να αναλύσει όλα αυτά τα δεδομένα σε δευτερόλεπτα και να μου στείλει τα απαραίτητα δεδομένα για να επικοινωνήσω με τον νέο μου κολλητό.

«‘Έλα ρε Γιάννη, λυπάμαι πολύ για τον συγγενή σου που έφυγε από καρκίνο. Δούλευα μαζί του στα ορυχεία. Και σε εκείνο το σημείο κλαίμε, αγκαλιαζόμαστε και γινόμαστε κολλητοί.»
Μπορεί να είναι λίγο ψεύτικο, αλλά το να προκαλείς μια έντονη συναισθηματική αντίδραση είναι ένας τέλειος τρόπος να συνδεθείς με κάποιον.


Αλλά τώρα μπορεί να αναρωτιέσαι, πώς ξυπνάς από αυτό τον εφιάλτη και προστατεύεις τα δεδομένα σου;

Είμαι εδώ για σου δείξω τον τρόπο. Αυτές οι υπηρεσίες στο διαδίκτυο που έχουν δικά σου δεδομένα και τα πουλάνε σε όποιον τα ζητήσει είναι υποχρεωμένοι να σβήσουν τα δεδομένα όταν τους το ζητήσεις.

Πως τους το ζητάς;

Υπάρχουν ανάλογες εταιρίες-υπηρεσίες που σου παρέχουν αυτή την δυνατότητα με το ανάλογο κόστος. Παρακάτω είναι μια απο τις πιο γνωστές υπηρεσίες όπου μπορείς να διαγράψεις όλα τα αποτυπώματα σου από το διαδίκτυο .

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το παρών άρθρο περιέχει μια δόση σαρκασμού. ΟΧΙ, δεν έχω την δυνατότητα να μάθω τα πάντα για εσένα εάν βρίσκεται απέναντι μου, αλλά το υποθετικό σενάριο που σας ανέλυσα παραπάνω είναι εφικτό και στο μέλλον ίσως να δημιουργηθεί για καλό είτε για κακό σκοπό. Επίσης προς το παρών υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Κίνα. Οι πολίτες μέσα από τις κάμερες στον δρόμο, στα ΜΜΜ και σε πολλά αλλά σημεία, ελέγχονται και εξακριβώνονται ώστε να αφαιρεθούν πόντοι από το σύστημα αξιολόγησης εάν έκαναν κάποια παρανομία μπροστά στην κάμερα. Χαμηλή πόντοι στο σύστημα αξιολόγησης της πολιτείας σημαίνει αφαίρεση δικαιωμάτων όπως την έξοδο από την χώρα η την επιβίβαση στα δημόσιά ΜΜΜ. 

Εάν εξακολουθείς να θες να διαγράψεις προσωπικά δεδομένα τα οποία διάφορες εταιρίες τα εκμεταλλεύονται με σκοπό το κέρδος μπορείς μέσω της παρακάτω υπηρεσίας να τα αφαιρέσεις.

images
Διέγραψε τα προσωπικά σου δεδομένα απο το διαδύκτιο με την DeleteMe

Αφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *