• ΑΡΧΙΚΗ
  • Tech
  • Τί είναι το CrowdStrike και γιατί προκάλεσε ενα ψηφιακό blackout?
Windows blue screen λόγο του λάθους της Crowdstrike

Τί είναι το CrowdStrike και γιατί προκάλεσε ενα ψηφιακό blackout?

CrowdStrike, μια εταιρεία παραγωγής λογισμικών για την κυβερνοασφάλεια, είναι υπεύθυνη για ένα από τα μεγαλυτέρα ψηφιακά “Black out”.

Τι είναι το CrowdStrike;

Η εταιρεία παρέχει λογισμικό προστασίας από ιούς στη Microsoft για τα Windows, και σε πολλές βιομηχανίες παγκοσμίως, από τη τραπεζική και το λιανικό εμπόριο έως την υγειονομική περίθαλψη για την προστασία από παραβιάσεις και χάκερς.

Σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή ο Kurtz της CrowdStrike είπε ότι η εταιρεία έχει “εξαιρετική φήμη.” Ιδρυθείσα το 2011, λειτουργεί σε πάνω από 170 χώρες, έχει περίπου 29,000 πελάτες και ανέφερε έσοδα άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Η CrowdStrike όχι μόνο παρέχει λογισμικό ασφαλείας σε βιομηχανίες, αλλά επίσης ερευνά παραβιάσεις και παρακολουθεί χάκερς. Περιγράφεται ως “ηγέτης στην προστασία των πελατών σε όλο τον κόσμο από κυβερνοαπειλές” και είπε ότι “είναι συνηθισμένο για οργανισμούς να προσλαμβάνουν εξωτερικούς ειδικούς της βιομηχανίας, όπως η CrowdStrike, για να ερευνήσουν και να αποκαταστήσουν κυβερνοεπιθέσεις.

Η εταιρεία διερεύνησε τη ρωσική παραβίαση των υπολογιστών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, και λέει ότι έχει παρακολουθήσει χάκερς της Βόρειας Κορέας για χρόνια.

Πώς προκλήθηκε το ψηφιακό “blackout”;

Το black out που προκλήθηκε την Παρασκευή, και προκάλεσε το γνωστό “blue screen” συνδέονταν με ένα ελάττωμα που βρέθηκε σε μια ενημέρωση περιεχομένου για τα Windows hosts,” δήλωσε ο CEO της CrowdStrike, George Kurtz. “Το ζήτημα δεν σχετιζόταν με κυβερνοεπίθεση” είπε, οπού τα Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν. Ο Kurtz δήλωσε ότι η εταιρεία ήδη υλοποιεί μια λύση.

Σε μια ενημέρωση που μοιράστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα κοινωνικά μέσα, ο Kurtz είπε ότι εργάζονταν για την αποκατάσταση όλων των συστημάτων και ζήτησε συγγνώμη από όσους επηρεάστηκαν. Πρόσθεσε ότι ήταν δεσμευμένος “να παρέχει πλήρη διαφάνεια για το πώς συνέβη αυτό και τα βήματα που λαμβάνουμε για να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά.”

Η CrowdStrike εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση την Παρασκευή λέγοντας ότι παρακολουθούσε κακόβουλες δραστηριότητες που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τη διακοπή λειτουργίας. Η εταιρεία είπε ότι οι κακόβουλοι παράγοντες έστελναν phishing emails “προσποιούμενοι την υποστήριξη της CrowdStrike προς πελάτες,” προσποιούμενοι το προσωπικό σε τηλεφωνικές κλήσεις και προσποιούμενοι ειδικούς “ισχυριζόμενοι ότι έχουν αποδείξεις ότι το τεχνικό ζήτημα συνδέεται με κυβερνοεπίθεση και προσφέροντας συμβουλές αποκατάστασης.”

“Η CrowdStrike Intelligence συνιστά στις οργανώσεις να διασφαλίζουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους της CrowdStrike μέσω επίσημων καναλιών και να τηρούν τις τεχνικές οδηγίες που έχουν παράσχουν οι ομάδες υποστήριξης της CrowdStrike,” δήλωσε η εταιρεία.

“Είναι εκπληκτικό το πώς μια ενημέρωση ασφαλείας μπορεί να έχει τέτοιο κυματιστό αποτέλεσμα, αλλά δείχνει πόσο διασυνδεδεμένη και εύθραυστη είναι μια μεγάλη μερίδα της τεχνολογικής υποδομής που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο,” δήλωσε ο Adam Satariano, ανταποκριτής τεχνολογίας των The New York Times, την Παρασκευή στην εκπομπή “CBS Mornings.”

Μετοχές της Crowdstrike

To ψηφιακό Blackout προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις, οι οποίες επηρέασαν την τιμή της μετοχής της CrowdStrike, η οποία έπεσε περισσότερο από 12%, λίγο πάνω από 300 ευρώ κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών.

Ωστόσο, το πλήγμα είναι πιθανότερο να βλάψει τη φήμη της εταιρείας ασφαλείας παρά να επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στην CrowdStrike, η οποία αποτιμάται σε περισσότερα από 73 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *